Dzi艣 porusz臋 temat pylenia ro艣lin w Polsce. Wiosn膮 du偶o os贸b boryka si臋 z alergi膮. Jest to bardzo trudny okres, dla ludzi, kt贸rzy bardzo mocno reaguj臋 na pylenie ro艣lin. Mo偶e temat nie nawi膮zuje do stricte do tematyki wyk艂ad贸w, lecz uwa偶am jest teraz "na czasie" i warto o nim wspomnie膰. Zacznijmy od tego, czym jest alergia.
Alergia to dolegliwo艣膰, kt贸rej znaczenie pochodzi od greckich wyraz贸w: allos - inny i ergon” - dzia艂anie. Alergia oznacza wi臋c nadwra偶liwo艣膰 – nadmiern膮 reakcj臋 organizmu przy kontakcie z alergenami (np. bakteriami, wirusami, 艣rodkami chemicznymi, pokarmami, lekami, itp.); jest chorob膮 cywilizacyjn膮 XXI wieku. Niemo偶liwe jest trwa艂e i ca艂kowite wyleczenie alergii.
Alergia jest niew艂a艣ciw膮 reakcja uk艂adu odporno艣ciowego cz艂owieka na alergeny, kt贸re dosy膰 licznie wyst臋puj膮 w 艣rodowisku. Dolegliwo艣膰 ta uwa偶ana jest za najcz臋艣ciej wyst臋puj膮c膮 we wsp贸艂czesnym 艣wiecie. U zdrowych os贸b alergeny nie powoduj膮 偶adnych objaw贸w ani uczulenia. Uk艂ad odporno艣ciowy odpowiedzialny jest za kontrolowanie, czy obce cz膮steczki mog膮 negatywnie wp艂yn膮膰 na zdrowie i podejmuje ewentualne dzia艂ania, aby chroni膰 organizm. Najcz臋艣ciej wyst臋puj膮cymi alergenami w Polsce s膮:
- cytrusy,
- py艂ki ro艣lin (np. traw/drzew),
- sier艣膰 psa lub kota,
- kurz domowy,
- jad pszcz贸艂,
- jajka,
- ryby,
- orzechy,
- krowie mleko.
Nic wi臋c dziwnego, 偶e osoby uczulone do艣wiadczaj膮 w kwietniu takich objaw贸w jak:
- salwy kichni臋膰,
- wodnisty, m臋cz膮cy katar,
- uczucie zatkanego nosa,
- problemy ze snem,
- trudno艣ci z koncentracj膮,
- 艂zawienie oczu,
- zaczerwienienie spoj贸wek,
- pieczenie i 艣wi膮d spoj贸wek.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz